Élelmiszeripari gépkezelő
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. Az élelmiszeripar ma már elképzelhetetlen modern, korszerű gépek és gépsorok nélkül. A gépek váltják ki vagy könnyítik meg az élelmiszerek előállításánál a nehéz, fizikai munkát. A jól beállított, megfelelően karbantartott gépek vagy gépsorok gyorsítják a termékek gyártását, csökkentik az emberi hibákat. A gépek megfelelő beállítása és gondos karbantartása elengedhetetlen a megbízható működésükhöz. Az élelmiszeripari gépkezelő nemcsak a gépek beállításához és karbantartásához ért, de tanulmányai során megismeri az élelmiszeripari szakágazatokat, technológiákat. Ezáltal tudásával az élelmiszeripar összes szakágazatában keresett és megbecsült szakemberré válhat.
Ajánlott minden fiatal számára, aki műszaki érdeklődésű, szeret gépekkel foglalkozni és kíváncsi az élelmiszerek előállítására.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Megbízhatóság, kézügyesség, kommunikációs készség, együttműködés, megismerés, logikus gondolkodás.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- felismeri a jellemző élelmiszeripari műveleteket és azok gépeit;
- ellenőrzi a gépegységek működését;
- elvégzi a gépek és berendezések alapvető karbantartási feladatait;
- együttműködik a gépek vagy berendezések szakszervizeivel;
- felméri a javításhoz szükséges alkatrészeket, anyagokat;
- szét- és összeszereli a gépet, berendezést;
- felismeri az élelmiszeriparban alkalmazott vezérlési és szabályozási körök működését;
- használja a gépészeti szabványokat;
- pneumatikai és hidraulikai berendezéseket kezel és üzemszerűen működtet.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
- Tanulmányi területi kód: 0298
- Képzési idő: 3 év
- Ágazat besorolás: Élelmiszeripar
- Szakma azonosító száma: 407210505 Élelmiszeripari gépkezelő
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Képzés munkarendje: Nappali
- Felvehető tanulók létszáma: 16 fő
Felvételi vizsga nincs.