Hentes és húskészítmény-készítő
Élelmiszeripar ágazat képzése, amely szakképzettség megszerzésével zárul. A hentes az egyik legrégebbi, nagy hagyományokkal rendelkező szakma. A hentes munkájának köszönhető, hogy a vágóállatok, a baromfik konyhakészen, feldolgozva kerülhetnek az üzletek pultjaira. A hentes készíti a húskészítményeket, mint például: kolbászok, felvágottak, szalámik, virslik stb. A hentes és húskészítmény-készítő szaktudásával biztonságos húsok és hústartalmú élelmiszerek jutnak el a fogyasztókhoz. A hentes nem csak feldolgozza a húsokat, de szakszerűen ki is szolgálja a vásárlóit.
Ajánlott minden fiatal számára, akit érdekel a húsfeldolgozás, a hagyományos és korszerű húskészítmények összeállítása, elkészítése, előállítása és szeret emberekkel foglalkozni.
KOMPETENCIAELVÁRÁS
Állóképesség, megbízhatóság, ízérzékelés, kézügyesség, csapatmunka.
A SZAKKÉPZETTSÉGGEL RENDELKEZŐ
- átveszi a munkaterületet;
- felméri, előkészíti a szükséges anyagokat, eszközöket;
- elsődleges feldolgozást végez;
- darabolást, csontozást végez;
- másodlagos feldolgozást végez;
- félkész- és késztermékeket készít;
- hőkezelt húskészítményeket gyárt;
- sózott, pácolt húskészítményeket gyárt;
- befejező műveleteket végez;
- gépeket kezel, berendezéseket üzemeltet;
- alapméréseket végez.
ISKOLASPECIFIKUS INFORMÁCIÓK A KÉPZÉSHEZ
- Tanulmányi területi kód: 0297
- Képzési idő: 3 év
- Ágazat besorolás: Élelmiszeripar
- Szakma azonosító száma: 407210508 Hentes, és húskészítmény-készítő
- Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
- Képzés munkarendje: Nappali
- Felvehető tanulók létszáma: 16 fő
Felvételi vizsga nincs.